Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Javna akcija: „Black carpet" ženskih radničkih prava

I ove godine udruga "Domine" pridružuje se globalnom pokretu obilježavanja Međunarodnog dana žena, te Vas poziva na javnu akciju „Black carpet ženskih radničkih prava“, koja će se održati 8. ožujka u 11 sati, u Marmontovoj ulici (kod Pirje).

Ove godine akcijom želimo ukazati na veoma težak i loš položaj nezaposlenih žena i žena radnica u Hrvatskoj, a posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je u posljednja dva desetljeća ugašeno oko 25 000 radnih mjesta na kojima su bile zaposlene žene, a prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za prvi mjesec 2012. u Splitsko-dalmatinskoj županiji nezaposleno je ukupno 25 547 žena.
Tekstilna industija koja je zapošljavala najveći broj žena propala je, a radnice "Uzora", "Galeba" Omiš, "Trimota" Imotski, ali i "Dalme", "Jadrantekstila", "Jugoplastike" i "Dalmatinke Nove" izbačene su na ulicu, a njihova radnička i ljudska prava su izigrana.

Ovom akcijom želimo ukazati na veliki problem nezaposlenosti žena u Hrvatskoj, neravnomjeran položaj radnica, ali i nezaposlenih žena i radnica koje se susreću s brojnim problemima: diskriminacijom, socijalnom isključenosti, siromaštvom, ali i nedostatkom potpore za zapošljavanje.

U obrani dostajanstva, ljudskih i radničkih prava žena, od nadležnih institucija i Vlade Republike Hrvatske tražimo ravnopravnost na tržištu rada, jasnu primjenu načela ravnopravnosti u svijetu rada, statističko prikupljanje podataka i analize rodnih razlika u plaćama, apsolutnu zabranu otkaza trudnicama i majkama djece do godinu dana starosti, poboljšanje brige o djeci i starijima, usklađivanje privatnog i profesionalnog života, jednake plaće za jednak rad, ugovore na neodređeno vrijeme i ograničenje ugovora na određeno kod istog poslodavca na dvije godine.

Vidimo se u četvrtak, 8. ožujka u 11 sati u Marmontovoj ulici (kod Pirje)!
 

Udruga "Domine"

print pdf mail