Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Tematska sjednica „Djelujmo protiv silovanja – primijenimo Istambulsku konvenciju“

U Saboru RH, u suradnji s Ženskom mrežom Hrvatske i Europskim ženskim lobijem (EWL), povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama 25. studenog, održana je tematska sjednica pod nazivom „Djelujmo protiv silovanja – primijenimo Istambulsku konvenciju“. Sjednica je održana u sklopu međunarodne kampanje EWL u suradnji s Vijećem Europe, a u povodu "16 dana aktivizma".

Tematsku sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova otvorila je predsjednica Odbora Nansi Tirelli te je podsjetila da je iznimno važno o ovom problemu govoriti i van samih datuma obilježavanja. Osvrnula se na važnost statistike koja pokazuje prisutnost nasilja prema ženama, te pozvala na sustavnu koordiniranu akciju i suradnju s organizacijama civilnog društva u suzbijanju problema nasilja prema ženama.

U uvodnom izlaganju je jedna od 5 koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Biserka Momčinović, naglasila da je Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama i kampanja „16 dana aktivizma“ još jedna prilika da podsjetimo Hrvatsku državu na važnost žurnog ratificiranja Istambulske konvencije, jer ona teži ka velikom cilju Europe bez nasilja nad ženama, te većoj odgovornosti države, procjeni rizika i sankcijama podsjećajući „da su žene koje žive u nasilju povjerovale da imaju pravo na život bez nasilja“.

Ispred Europskog ženskog lobija govorila je Nela Pamuković predstavivši kampanju „Djelujmo protiv silovanja – primijenimo Istambulsku konvenciju“, te najavila nastojanja EWL da se 2016. proglasi europskom godinom nenasilja nas ženama. Na Konvenciju, kao i problem nasilja prema ženama u svojim su se izlaganjima osvrnule i saborske zastupnice Gordana Sobol i Jadranka Kosor, koja je naglasila da se problem nasilja nije ozbiljno shvatio u Hrvatskoj i da nije dovoljno učinjeno na zaštiti žena.

O problemu su govorile i predstavnice nadležnih ministarstava, te stručnjaci i stručnjakinje iz područja prava( profesori Zlata Đurđević i Davor Derenčinović), te psihologije (Marijana Selak). Rezultate istraživanja o procesuiranju silovanja predstavila je Ivana Radačić.

Skupu su se na samom kraju obratile kolegice iz Centra za žene žrtve rata ROSA, koje nose projekt zagovaranja ratifikacije Konvencije za Hrvatsku te još jednom pozvale nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih da se proces ratifikacije ubrza.

U 33 države organizirat će se akcije i događanja u cilju prevencije i borbe protiv seksualnog nasilja. Ovaj mjesec predviđena su događanja u Portugalu, Hrvatskoj, Francuskoj, Danskoj, Bugarskoj i Švedskoj.

Više o akciji www.womenlobby.org.
 

print pdf mail