Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Predstavljen novi EU projekt Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Na poziv Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pri Vladi RH, Višnje Ljubičić, predstavnice Domina prisustvovale su predstavljanju novog EU projekta koje je upriličeno 16. veljače u Hrvatskom saboru.

Novi projekt pod nazivom „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ financiran je iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije, a krovna tema mu je ekonomsko osnaživanje žena. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije). Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Glavni ciljevi projekta su , kako je istaknula je pravobraniteljica, uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i „muških“ i „ženskih“ profesija, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa majkama te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Uvodnu riječ održala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Gordana Sobol, a projekt su, pored Pravobraniteljice, predstavili intendant HNK Split, Goran Golovko, , voditelj odjela za EU fondove u HNK Split, Vicko Bilandžić, glumac Zijah Sokolović iz partnerske organizacije Riječi/Prave/Predstave te Jadranka Huljev ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Božena Gajica Uzelac ispred Ministarstva poduzetništva i obrta, dva ministarstva koja će svako iz svojih nadležnosti podržati projekt i omogućiti provedbu aktivnosti.
 

print pdf mail