Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Izjava Ženske mreže Hrvatske povodom imenovanja članova U ime obitelji za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istambulske konvencije

Izjava Ženske mreže Hrvatske povodom imenovanja Ivana Prskala iz Ordo Iuris Hrvatska i Ivana Munjina iz U ime obitelji u Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
Pozdravljamo imenovanje Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija) čime je konačno nakon četiri godine napravljen korak naprijed u postupku ratifikacije.
Istovremeno izražavamo zabrinutost zbog imenovanja u Radnu skupinu predstavnika udruga koje se aktivno javno zalažu protiv ratifikacije Konvencije.
Naime, na sam Međunarodni dan žena 8.3.2017. na stranicama Ministarstva objavljena je Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
U Radnu skupinu imenovani su Ivan Prskalo iz Ordo Iuris Hrvatska i Ivan Munjin iz U ime obitelji, predstavnici udruga koje se izričito protive ratifikaciji Konvencije.
Uz navedeno, radi se o osobama koje nemaju nikakvog iskustva vezano za problematiku kojom se Konvencija bavi.
Ovo imenovanje kontradiktorno je samoj svrsi odnosno zadatku Radne skupine i dovodi u pitanje stvarnu nakanu Vlade da ratificira Konvenciju.
Pozivamo Ministarstvo da preispita odluku o imenovanju navedena dva člana te ratificira Konvenciju u što kraćem roku kako bi doprinijela zaustavljanju nasilja nad ženama koje u posljednje vrijeme u Hrvatskoj dobiva sve drastičniji oblik.
Vrijeme je da Vlada počne raditi na zaustavljanju sve brutalnijih ubojstava svojih građanki! 

print pdf mail