Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Održan Noćni marš ZA prava žena

Noćnim maršem ZA prava žena pod geslom ''Računajte na otpor – 100 godina ženskog
pokreta u Splitu'' obilježen je Međunarodni dan žena. Splitske aktivistice i aktivisti u suradnji s udrugom Domine i ove godine su se okupili na Noćnom maršu ZA prava žena pod geslom: „RAČUNAJTE NA OTPOR!“ – „Sto godina ženskog pokreta u Splitu!“ kako bi obilježili Međunarodni dan žena.

Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Osnivačica i predsjednica Narodne ženske zadruge je bila Maja Čulić, a zadruga je radila na osnaživanju i opismenjavanju žena, ali i zagovaranju njihovih prava. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu. Zato je ovogodišnji marš bio posvećen tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaju da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još traje. Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura
zaštitu prava žena, razlozi su zbog kojih smo bile na ulici.

Marš je započeo okupljanjem na Narodnom trgu (Pjaci) ispred stare gradske vijećnice u 18:00 sati, odakle se krenulo kroz Bosanku, preko Tomislavove i Marmontove, Rive, Hrvojeve, do Peristila, gdje je okupljene dočekao Peristil laserima obojen u ljubičastu boju te je na taj način, u čast svih žena koje su se u borile za naša prava, na jednu večer postao ljubičasti feministički Peristil. S pozornice su se okupljenima obratile neke od organizatorica marša te posjetile na kontinuitet ženske borbe u Splitu i osvrnule se na neke od ključnih društvenih problema s kojim se žene danas suočavaju. Jedno od najvažnijih je sigurno još uvijek neratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama. Osim toga riječ je bila o podzastupljenosti žena u politici, otežanom pristupu sigurnom pobačaju te trendu brutalizacije nasilja nad ženama. Na kraju su organizatorice pročitale svoje zahtjeve upućene lokalnoj i državnoj vlasti koje možete pročitati na sljedećem linku.

Ovim putem željele bismo se zahvaliti svim uključenima u organizaciju ovog marša, a posebice bubnjarima i bubnjarkama Klape Klapa i našim ženama koje su vam se obratile s pozornice ljubičastog Peristila: Đordani Barbarić, Slavici Bartulović Barač, Sani Barić, Ives
Cikatić, Suzana Kačić Bartulović, Karmeli Šegvić i Mirjani Kučer.

Veliko hvala Hrvoju Cokariću na razglasu i Rabbit Rocku na ''bojanju'' Peristila u ljubičasto.
Hvala gradu Splitu na ustupljenom prostoru i svima vama koji ste došli, podržali marš i pokazali da ćemo u slučaju napada na ženska prava pokazati otpor.

Ukoliko imate slika s Marša koje želite podijeliti s nama slobodo ih šaljite na udrugadomine@gmail.com.

print pdf mail