Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Akcija "100 lampiona za sto ubijenih žena"

 Dan prije nego što je u Hrvatskom saboru konačno ratificirana Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, održana je akcija u znak sjećanja na sve žene brutalno ubijene od strane partnera, mladića, muževa, drugih članova obitelji u posljednjih 5 godina, odnosno od potpisivanja do ratifikacije Konvencije.

Dok se u isto vrijeme na splitskoj Rivi održavao prosvjed protiv Istanbulske konvencije, na Matejušci su tihom akcijom aktivistkinje i aktivisti zajedno s udrugom Domine postavili 100 lampiona u znak sjećanja na ubijene žene i puštanjem u more  još jednom upozorile kako je smisao Istanbulske konvencije sprječavanje i borba protiv nasilja.

Koordinatorica udruge, Mirjana Kučer, tom prigodom je za Slobodnu Dalmaciju i brojne druge medije istaknula kako ovo nije "kontraprosvjed nego aktivistička akcija sjećanja na žene žrtve nasilja i pokušaj da se vratimo na početak. Nadamo se da će sutra kad IK bude ratificirana sa zavidnom većinom, prestati prepucavanja bez obzira na najavljene priče o referendumima. Sve su to direktna politikantstva i osuđujem ih."

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima koji su nas podržali u akciji i Hrvatskom saboru što su ratifikacijom pokazali da je svaki oblik nasilja nad ženama i nasilja u obitelji neprihvatljiv.

Dok nasilje ne prestane!

VIDEO

print pdf mail