Bosanska 4, 21 000 Split, Croatia
tel. +385 21 537 272
tel. +385 21 344 688
fax. +385 21 531 722
email: domine@domine.hr
Zagrebačka banka: 2360000-1101679303

Međunarodna konferencija o zaštiti prava na reproduktivno zdravlje, posljednji dan MedFemFesta

Posljednji dan prvog Mediteranskog ženskog festivala, 28. rujna, započeo je održavanjem konferencije o reproduktivnom i seksualnom zdravlju žena, pod nazivom „Zaštita reproduktivnog zdravlja – pravo žene i odgovornost države“, koja je okupila aktivistkinje iz Hrvatske, Italije, Velike Britanije, Slovenije i Srbije.
Konferencija je održana na Međunarodni dan akcija za siguran i dostupan pobačaj. Kroz pet panela raspravljalo se o ženskoj borbi, prijetnjama i direktnim napadima na pravo žene da slobodno odlučuje o svom tijelu, onemogućavanju prava na pobačaj ili kontracepciju, fenomenu prigovora savjesti u sustavu zdravstvene skrbi te o iskustvima ženskog otpora nekad i sad. Konferenciju je otvorila Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica Domina, a prisutne sudionice je u ime Zaklade Fridrich Ebert (FES) pozdravila Nikolina Kozlica.
U uvodnom panelu o povijesti organiziranog otpora žena ali i organiziranja pokreta koji je karakterističan po negiranju prava na pobačaj, govorile su Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata ROSA i jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatske te Rada Borić, dugogodišnja aktivistkinja i danas zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, članica Kluba zastupnica i zastupnika lijevog bloka. Inspirativan je bio panel na kojem su istraživačka novinarka i urednica portala open Democracy, Nandini Archer i Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna izlagale o umreženosti i financiranju fundamentalista koji djeluju protiv prava žena na reproduktivno zdravlje i protiv istospolnih brakova. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni izlaganje feminističke teologinje i kulturologinje Grete, suradnice Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Sanje Cesar, koordinatorice CESI iz Zagreba. Marinella Matejčić iz riječke udruge PaRiter, Petra Karmelić iz zadarske Antifjake, Magdalena Tutek, organizatorica hoda za slobodu iz Splita i Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske govorile su o ženskim otporima i reakciji na proteste protiv prava žena koje posljednjih godina organiziraju konzervativne katoličke udruge. U posljednjem, petom panelu, iskustva iz Italije i feminističkog protesta protiv organiziranja IV Svjetskog kongresa obitelji u Veroni, na kojem je sudjelovalo više od 50 000 aktivistica i aktivista iz čitave Italije, Europe i Svijeta, podijelila je sa sudionicama na konferenciji Anna Pasetto, iz Padove, članica mreže protiv nasilja nad ženama, Ni una di meno, koje su i organizirale protuprosvjed i niz događanja u Veroni krajem ožujka ove godine. Podsjetimo se da su sestre iz Italije svojim dolaskom i performansom „Sluškinje“ podržale i žene iz Zagreba, Rijeke i Splita, među kojima i četiri članice i volonterke Domina.
Sudionice konferencije složile su se da je potrebno djelovati proaktivno ali i reaktivno na događaje koji direktno napadaju ženska prava, no prije svega treba mijenjati obrazovni sustav i hitno uvesti građanski i seksualni odgoj u škole. Institutu prigovora savjesti nema mjesta u sustavu pružanja zdravstvene skrbi, a pobačaj mora postati dostupan i siguran u svim bolnicama u Hrvatskoj, koje također ženama koje to traže moraju omogućiti besplatan medikamentozni pobačaj.
Nakon konferencije i zajedničkog ručka, sudionice su imale prilike prisustvovati otvaranju murala poznate splitske glumice Zdravki Krstulović te proći edukativnu šetnju ženskom prošlošću Splita pod vodstvom Petre Sinovčić.
Konferencija je realizirana uz podršku Zaklade Fridrich Ebert, Mediteranskog ženskog fonda i Europskih snaga solidarnosti.
 

print pdf mail